Kragujevac, 11. april 2024.

Jačanje kapaciteta za brigu o deci van roditeljske porodice

U okviru zajedničkog UN programa „PRO - Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ u Kragujevcu je 11. aprila 2024. godine održana treća u nizu obuka namenjenih jačanju stručnih kapaciteta profesionalaca za procenu, kontinuiranu podršku i praćenje hraniteljskih porodica, sa ciljem da se osigura kvalitetna brige za decu koja ne mogu da žive u roditeljskim porodicama.

Fokus obuke je na povremenom porodičnom smeštaju – tipu usluge koja za cilj ima smeštanje u hraniteljsku porodicu na kraći period u svrhu predaha i očuvanja kapaciteta biološke, odnosno hraniteljske, porodice koje pruža kontinualnu brigu detetu sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom, te smanjenju rizika od razdvajanja dece od njihovih porodica.

Dvadeset profesionalaca iz svih 18 opština koje su uključene u program obuka za direktan rad sa hraniteljskim porodicama učestvovalo je u ovoj obuci - uključujući profesionalce iz centara za porodični smeštaj i usvojenje iz Niša, Kragujevca, Ćuprije i Miloševca, kao i predstavnike centara za socijalni rad iz Pirota, Leskovca, Smedereva, Požarevca, Kraljeva, Čačka, Kruševca, Zaječara, Bora, Jagodine, Valjeva, Loznice, Šapca i Užica.

Pored obuka program u narednom periodu predviđa i druge vidove direktne podrške hraniteljskim porodicama, uključujući početnu obuku novih i unapređenu obuku postojećih hraniteljskih porodica.

Obuke realizuju u partnerstvu UNICEF i Asocijacija centara za porodični smeštaj i usvojenje, u okviru programa „PRO - Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“, koji zajednički sprovode agencije Ujedinjenih nacija u Srbiji – UNOPS, UNICEF, UNFPA i UNEP, u saradnji sa Vladom Republike Srbije i uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske.