Kragujevac, 14. mart 2024.

Nastavak rada na unapređenju alternativne brige o deci koja ne žive u roditeljskoj porodici

U okviru programa PRO - Lokalno upravljanje za ljude i prirodu u Kragujevcu je od 12. do 14. marta 2024. godine održana druga obuka namenjena jačanju stručnih kapaciteta profesionalaca za procenu, kontinuiranu podršku i praćenje hraniteljskih porodica sa ciljem da se osigura kvalitetna brige za decu koja ne mogu da žive u roditeljskim porodicama.

Od ukupno 18 opština koje su uključene u program obuka za direktan rad sa hraniteljskim porodicama, ovom prilikom obuhvaćeno je 12, uključlujući Ćupriju, Kragujevac, Bor, Niš, Kragujevac, Zaječar, Šabac, Jagodinu, Leskovac, Veliku Planu, Loznicu, i Užice.

Obuke koje se sprovode, uz dodatnu kontinuiranu stručnu podršku, obezbeđuju da radnici centara za porodični smeštaj i centara za socijalni rad unaprede svoja znanja za primenu standardnog i drugih oblika porodičnog smeštaja za decu.

Obuke realizuju UNICEF i Asocijacija centara za porodični smeštaj i usvojenje, a u okviru programa „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“, koji zajednički sprovode agencije Ujedinjenih nacija u Srbiji – UNOPS, UNICEF, UNFPA i UNEP, u saradnji sa Vladom Srbije i uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske.

Pored obuka ovaj program predviđa i druge vidove direktne podrške hraniteljskim porodicama, uključujući početnu obuku novih i unapređenu obuku postojećih hraniteljskih porodica.