Aranđelovac, 8. mart 2024.

Nastavljena obuka lokalnih samouprava za rodno odgovorno upravljanje i budžetiranje

Održavanjem druge od četiri planirane obuke, nastavljen je trening za primenu rodno odgovornog upravljanja u praksi, koji za 16 lokalnih samouprava sprovodi program „PRO - Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“, uz podršku Vlade Švajcarske.

Rodni stereotipi, rodna analiza, rodno odgovorno budžetiranja, teme su koje su i sada bitne, a kako vreme bude prolazilo biće sve bitnije za rad lokalne uprave, kao i za društvo u celini, smatra Marija Anđelković iz opštine Bela Palanka.

„Trening je bio inspirativan, saznala sam mnoge nove stvari i uspevala da ih sagledam iz drugog ugla. Rad je dobro organizovan, predavači su zanimljivi, a drago mi je da su i kolege iz drugih opština voljne da učestvuju i to je ono što je dobro kod ovakvih radionica“, istakla je Anđelković. 

Mirjana Prodanović, iz Gradske uprave Kraljeva, takođe smatra da su za lokalne samouprave jako važne teme rodne ravnopravnosti i uvođenja rodnog aspekta u proces donošenja lokalnih dokumenata i javnih politika.

„Sve što smo čuli na treningu je veoma važno za nas. Jako je veliko zadovoljstvo učestvovati na ovim radionicama jer uvek ponesemo u našu lokalnu samoupravu neko dodatno znanje i nove veštine koje nam pomažu u svakodnevnom radu i važnim procesima“, navela je Prodanović.

Doprinos treningu je dala i kancelarija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, izlaganjem na temu zaštite od diskriminacije koje je održala pomoćnica poverenice Tatjana Jokanović, a učestvovali su i predstavnice i predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo zaštite životne sredine i  Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Značaj treninga, kvaliteta predavača i posebno doprinos diskusiji koji su dali predstavnica Poverenice i predstavnici ostalih nacionalnih institucija istakla je Jasmina Trifunović iz Opštine Vrnjačka Banja.

„Opština će primeniti sve što smo naučili na ovim treninzima, jer ono što ovde naučimo mi kao pojedinci posle prenosimo našim kolegama i time jačamo kapacitete cele lokalne samouprave. Jako nam je važno da čujemo pored teoretskog znanja i primere dobre i loše prakse, da znamo kako da reagujemo u sličnim situacijama“, ocenila je Trifunović.

Uz podršku progama, primena rodno odgovornog upravljanja i budžetiranja biće unapređena u sledećim lokalnim samoupravama: Babušnica, Bela Palanka, Vrnjačka Banja, Dimitrovgrad, Zaječar, Knić, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Ljubovija, Nova Varoš, Pirot, Raška, Sokobanja, Topola i Ćuprija.

Trening je deo podrške koju program pruža lokalnim samoupravama u cilju osnaživanja lokalnih donosilaca odluka da razviju i podrže sprovođenje urodnjenih politika na lokalnom nivou. Ovo će se postići kroz sveobuhvatan program obuke koji pokriva teme vezane za rodno upravljanje u javnim poslovima, budžetiranju, upravljanju javnim sektorom, kreiranju javnih politika u socijalnoj zaštiti, zaštiti životne sredine i klimatskim promenama, kao i inkluzivnom pružanju javnih usluga.

Program „PRO - Lokalno upravljanje za ljude i prirodu” zajednički sprovode agencije Ujedinjenih nacija u Srbiji - UNOPS, UNICEF, UNFPA i UNEP, u saradnji sa Vladom Republike Srbije i uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske.