Beograd, 8. septembar 2023.

Održan prvi sastanak Upravnog odbora programa PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu

Predstavljanje napretka u sprovođenju i potvrđivanje dokumenata u vezi sa Zajedničkim UN programom bile su ključne teme prvog sastanka Upravnog odbora programa „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“, organizovanog 8. septembra 2023. godine u Beogradu.

Značaj doprinosa programa Agendi 2030 za održivi razvoj, kao i procesu reforme javne uprave i Švajcarskom programu saradnje sa Srbijom istaknut je u uvodnim obraćanjima kopredsedavajućih Upravnog odbora, stalne koordinatorke Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob i pomoćnice ministra državne uprave i lokalne samouprave Mile Stanković, kao i predstavnika donatora, nacionalnog programskog službenika za upravljanje u Švajcarskoj kancelariji za saradnju u Srbiji Petra Vasileva.

Tokom sastanka predstavljene su strukture, uloge i odgovornosti Upravnog odbora i Zajedničkog programskog tima. Takođe, predstavljene su osnovne informacije o programu u pogledu donatora, sredstava, trajanja, geografskog obuhvata, ključnih nacionalnih partnera i partnerskih UN organizacija, ključnih oblasti i vrste podrške, kao i glavnih korisnika podrške.

Napredak u sprovođenju, pregled realizovanih i planiranih aktivnosti, kao i budžeta za 2023. godinu, predstavljeni su kroz prikaz uvodnog perioda i ključnih aktivnosti u tri programska sektora – dobro upravljanje, socijalna uključenost i upravljanje životnom sredinom. Diskutovano je i o planiranju aktivnosti programa u cilju podrške za poboljšanje položaja neformalnih sakupljača otpada, na čije ostvarivanje prihoda utiče izgradnja regionalnih reciklažnih centara u okviru projekta „Upravljanje čvrstim otpadom“ koji sufinansiraju EBRD i AFD.

Učesnici sastanka bili su i članovi Upravnog odbora iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva zaštite životne sredine, UNOPS, UNICEF, UNFPA i UNEP, kao i predstavnici EBRD i SKGO u svojstvu članova posmatrača.

Program „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ zajednički sprovode agencije Ujedinjenih nacija u Srbiji – UNOPS, UNICEF, UNFPA i UNEP, u saradnji sa Vladom Srbije, a uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske.