Zlatibor, 17. novembar 2023.

Počela obuka za primenu rodno odgovornog upravljanja i budžetiranja u praksi

Održavanjem prve od četiri planirane obuke, otpočelo je sprovođenje trening programa o primeni rodno odgovornog upravljanja u praksi, koji za 16 lokalnih samouprava sprovodi program „PRO - Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“, uz podršku Vlade Švajcarske.

Zašto je rodno odgovorno upravljanje dobro upravljanje, kako se rodna perspektiva uvodi u javne politike, šta su snage a šta izazovi u radu zaposlenih, bile su neke od tema o kojima su tokom trodnevnog treninga razgovarali predstavnici i predstavnice lokalnih samouprava, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva zaštite životne sredine.

„Tema rodno odgovornog upravljanja je jako važna. Prisustvo ovakvim seminarima nam upravo ukaže na manjkavosti u pristupu marginalizovanim grupama, kako bismo znanje koje steknemo primenili  i uvažili potrebe svih naših građana i građanki", ocenila je Jasna Vuković iz opštine Topola. 

Trening je deo podrške koju program pruža lokalnim samoupravama u cilju osnaživanja lokalnih donosilaca odluka da razviju i podrže sprovođenje urodnjenih politika na lokalnom nivou. Ovo će se postići kroz sveobuhvatan program obuke koji pokriva teme vezane za rodno upravljanje u javnim poslovima, budžetiranju, upravljanju javnim sektorom, kreiranju javnih politika u socijalnoj zaštiti, zaštiti životne sredine i klimatskim promenama, kao i inkluzivnom pružanju javnih usluga.

„Ovo su prilike da se sazna nešto novo. Važno je da svi učestvujemo u kreiranju politika i upravljanju. Čuli smo različita iskustva, snage, slabosti, ali i dobre prakse koje možemo da usvojimo i primenimo u našoj zajednici", istakla je Amelija Kostadinović iz Pirota.

Uz podršku progama biće unapređena primena rodno odgovornog upravljanja i budžetiranja u sledećim lokalnim samoupravama: Babušnica, Bela Palanka, Vrnjačka Banja, Dimitrovgrad, Zaječar, Knić, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Ljubovija, Nova Varoš, Pirot, Raška, Sokobanja, Topola i Ćuprija.

Program „PRO - Lokalno upravljanje za ljude i prirodu” zajednički sprovode agencije Ujedinjenih nacija u Srbiji - UNOPS, UNICEF, UNFPA i UNEP, u saradnji sa Vladom Republike Srbije i uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske.