Srbija, 25. april 2024.

Podrška za unapređenje upravljanja životnom sredinom - održani sastanci sa JLS

Održavanjem sastanaka sa predstavnicima donosilaca odluka u 21 lokalnoj samoupravi program „PRO - Lokalno upravljanje za ljude i prirodu” otpočeo je sa pružanjem podrške koja ima za cilj unapređenje procesa upravljanja zaštitom životnom sredinom na lokalnom nivou.

U okviru podrške lokalnim samoupravama program će, zajedno sa ekspertima u ovoj oblasti, raditi na unapređenju internih procesa i osnaživanju kapaciteta za upravljanje zaštitom životne sredine. 

“Ova aktivnost odnosi se, pre svega, na sagledavanje postojećih institucionalnih kapaciteta i resursa u sprovođenju propisa i politika na temu zaštite životne sredine na lokalnom nivou, a zatim i na pružanje podrške lokalnim samoupravama da izrade nedostajuće ili ažuriraju i unaprede postojeće lokalne politike, uz primenu principa dobrog upravljanja u praksi”, rekao je Dragan Mladenović, viši službenik za dobro upravljanje na programu PRO - Lokalno upravljanje za ljude i prirodu.

Lokalne samouprave koje uspešno sprovedu planirane aktivnosti, biće u prilici da krajem ove godine konkurišu za bespovratna sredstva programa za sprovođenje projekta iz oblasti zaštite životne sredine.

Tokom marta i aprila obavljeni su sastanci sa predstavnicima svih gradova i opština koje učestvuju u ovoj aktivnosti: Bela Palanka, Brus, Ćuprija, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Lapovo, Majdanpek, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđa, Prijepolje, Ražanj, Šabac, Sjenica, Svilajnac, Tutin, Valjevo, Varvarin, Vrnjačka Banja i Žagubica.

Program „PRO - Lokalno upravljanje za ljude i prirodu” zajednički sprovode agencije Ujedinjenih nacija u Srbiji - UNOPS, UNICEF, UNFPA i UNEP, u saradnji sa Vladom Republike Srbije i uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske.